Aantrekkelijk geprijsd Makkelijk toepasbaar Hoge kwaliteit ervaren trainers

ITIL®4

ITIL®4

Unieke voordelen
Officieel ITIL® 4 Foundation certificaat in 1 maand
PeopleCert geaccrediteerd
Examengarantie

Ben je geïnteresseerd in IT Service Management en wil je meer weten over ITIL®4? In deze uitgebreide gids zullen we je alles vertellen wat je moet weten over ITIL®4 en hoe dit framework kan bijdragen aan het verbeteren van jouw IT-dienstverlening. Of je nu een IT-professional, manager of ondernemer bent, ITIL®4 biedt waardevolle inzichten en best practices die je kunt toepassen in jouw organisatie.

Wat is ITIL®4?

ITIL®4, ook bekend als ITIL v4, is een geüpdatete versie van het wereldwijd erkende IT Service Management (ITSM) framework. ITIL is ontwikkeld door AXELOS, de wereldwijde leider in best practices op het gebied van IT- en projectmanagement. Het ITIL-framework biedt richtlijnen en best practices voor het ontwerpen, implementeren en beheren van IT-services om zo de efficiëntie en kwaliteit te verbeteren.

 

Het belang van ITIL®4

Met de toenemende afhankelijkheid van organisaties van technologie en digitale systemen, is effectief IT-servicebeheer van cruciaal belang geworden. Met ITIL®4 wordt de focus verlegd van alleen IT-servicebeheer naar een holistische benadering van servicebeheer binnen de bredere context van organisaties. ITIL®4 biedt een gestructureerde aanpak om IT-services te ontwerpen, leveren en ondersteunen, met de focus op het creëren van waarde voor zowel de organisatie als haar klanten. Het helpt organisaties om de complexiteit van IT-beheer te verminderen, kosten te optimaliseren, risico’s te beheersen en de klanttevredenheid te verbeteren.

 

 

De zeven ITIL®4 principes

ITIL®4 legt sterk de nadruk op zeven fundamentele principes die als de ruggengraat van het framework fungeren. Deze principes zijn van onschatbare waarde voor organisaties die ITIL®4 willen invoeren, doordat ze leiden en sturen in het proces. De zeven principes vormen het fundament van ITIL®4 en bieden een stevige basis voor organisaties die streven naar doeltreffend IT Service Management. Door deze principes te omarmen, kunnen organisaties de kwaliteit van hun dienstverlening verbeteren, waarde toevoegen voor hun klanten en zich aanpassen aan een steeds veranderende omgeving.

 1. Focus op waarde. ITIL®4 draait om waarde leveren aan klanten en stakeholders. Het framework benadrukt het begrijpen van klantbehoeften en het bieden van passende services. Door te focussen op waarde kunnen organisaties klanttevredenheid vergroten en duurzame relaties opbouwen.
 2. Start waar je bent. ITIL®4 stimuleert organisaties om te beginnen met hun bestaande middelen en mogelijkheden. Er is geen universele aanpak. Stapsgewijze verbeteringen zorgen voor realistische vooruitgang.
 3. Vermogen tot verandering. ITIL®4 benadrukt het belang van aanpassingsvermogen aan nieuwe eisen en omstandigheden. Organisaties moeten proactief verandering omarmen en flexibel zijn. Aanpassingsvermogen maakt organisaties veerkrachtiger.
 4. Holistische benadering. ITIL®4 integreert alle aspecten van IT Service Management. Samenwerking tussen teams is essentieel voor succes. Een holistische benadering zorgt voor synergie en efficiëntie.
 5. Samenwerking. ITIL®4 stimuleert samenwerking en communicatie tussen teams. Silo’s moeten worden doorbroken voor effectieve samenwerking en kennisdeling. Samenwerking versnelt probleemoplossing en stimuleert innovatie.
 6. Waardeketenmodel. ITIL®4 introduceert het waardeketenmodel, dat de levenscyclus van een service weergeeft. Het model toont hoe activiteiten en processen waarde creëren voor klanten. Het biedt een gestructureerd raamwerk voor identificatie en optimalisatie van kritieke processen.
 7. Continu leren en verbeteren. ITIL®4 bevordert een cultuur van continu leren en verbeteren. Feedback, ervaringen en streven naar verbetering zijn cruciaal. Investeren in leren helpt organisaties zich aan te passen en concurrentievoordeel te behouden.

Waarom is ITIL®4 belangrijk?

ITIL®4 biedt management een bewezen raamwerk en best practices om IT-services effectief te beheren en te verbeteren. Door ITIL®4 te omarmen, kunnen organisaties profiteren van verbeterde klanttevredenheid, operationele efficiëntie, samenwerking, flexibiliteit en voortdurende verbetering.

 1. Verbeterde klanttevredenheid. ITIL®4 legt de nadruk op het begrijpen en voldoen aan de behoeften van de klant. Door IT-services af te stemmen op de verwachtingen van de klant, kunnen organisaties de klanttevredenheid verbeteren en loyaliteit opbouwen.
 2. Efficiëntie en kostenbesparing. ITIL®4 helpt organisaties om processen te stroomlijnen en efficiënter te werken. Door best practices toe te passen, kunnen bedrijven kosten besparen en de algehele operationele efficiëntie verhogen.
 3. Betere samenwerking. ITIL®4 moedigt samenwerking aan tussen IT-afdelingen en andere bedrijfsfuncties. Door een gemeenschappelijk begrip van IT-serviceprocessen te creëren, kunnen teams effectiever samenwerken en de bedrijfsresultaten verbeteren.
 4. Wendbaarheid en aanpassingsvermogen. ITIL®4 is ontworpen om flexibel te zijn en zich aan te passen aan veranderingen in technologie en bedrijfsbehoeften. Het framework helpt organisaties om wendbaarder te worden en snel te reageren op nieuwe kansen en uitdagingen.
 5. Continue verbetering. ITIL®4 legt de nadruk op het belang van voortdurende verbetering. Het moedigt organisaties aan om regelmatig hun prestaties te evalueren, problemen te identificeren en verbeteringen door te voeren. Dit leidt tot een cultuur van leren en groeien, waardoor organisaties zich voortdurend kunnen verbeteren en aanpassen aan nieuwe uitdagingen.
 

ITIL®4 Practices

ITIL®4 bestaat uit een reeks best practices, ook wel bekend als ‘practices’, die organisaties kunnen toepassen om hun IT-servicebeheer te verbeteren. Elke practice biedt richtlijnen, processen en tools om specifieke aspecten van IT-servicebeheer aan te pakken. Enkele van de belangrijkste ITIL®4 practices zijn:

Service Value System (SVS)

Het Service Value System (SVS) is de kern van ITIL®4 en biedt een end-to-end beheerkader voor het creëren, leveren en ondersteunen van waardegerichte IT-services. Het omvat een reeks componenten, waaronder de Service Value Chain, waardestromen, practices en richtlijnen. Het SVS helpt organisaties bij het begrijpen en beheren van de gehele levenscyclus van een IT-service, van strategie tot levering en verbetering.

Service Value Chain (SVC)

De Service Value Chain (SVC) is een belangrijk onderdeel van het SVS en beschrijft de belangrijkste activiteiten die nodig zijn om waarde te creëren. De SVC bestaat uit zes kernactiviteiten: Plan, Improve, Engage, Design & Transition, Obtain/Build en Deliver & Support. Deze activiteiten werken samen om de levenscyclus van een IT-service te ondersteunen en waarde te leveren aan de klanten.

Incident Management

Incident Management is een practice die zich richt op het effectief en efficiënt afhandelen van incidenten die de normale werking van een IT-service verstoren. Het omvat het registreren, classificeren, onderzoeken, oplossen en communiceren van incidenten om de impact op de gebruikers te minimaliseren. Incident Management helpt bij het snel herstellen van storingen en het minimaliseren van de negatieve gevolgen voor de bedrijfsvoering.

Change Management

Change Management is verantwoordelijk voor het beheren van wijzigingen in de IT-infrastructuur en -services van een organisatie. Het omvat het beoordelen, plannen, implementeren en evalueren van wijzigingen om ervoor te zorgen dat ze gecontroleerd en geordend worden uitgevoerd. Change Management helpt om de risico’s en verstoringen als gevolg van wijzigingen te minimaliseren en zorgt voor een gecontroleerde en geaccepteerde verandering.

Problem Management

Problem Management richt zich op het proactief identificeren en oplossen van problemen in de IT-infrastructuur om herhaalde incidenten te voorkomen. Het omvat het analyseren van incidentgegevens, het identificeren van onderliggende oorzaken, het implementeren van oplossingen en het beheren van bekende fouten. Problem Management helpt bij het verbeteren van de stabiliteit en betrouwbaarheid van IT-services door problemen bij de bron aan te pakken.

Service Level Management

Service Level Management is verantwoordelijk voor het definiëren, onderhandelen, vastleggen en bewaken van de serviceniveaus die met klanten zijn overeengekomen. Het omvat het beheren van de verwachtingen van klanten, het bewaken van de prestaties van de IT-services en het rapporteren van de resultaten. Service Level Management zorgt ervoor dat de geleverde IT-services voldoen aan de overeengekomen serviceniveaus en de klanttevredenheid bevorderen.

Continual Improvement

Continual Improvement is een practice die zich richt op het systematisch verbeteren van de prestaties van IT-services en processen. Het omvat het identificeren van verbeterkansen, het plannen en implementeren van verbeteringen, en het evalueren van de resultaten. Continual Improvement helpt organisaties om zich voortdurend aan te passen aan veranderende behoeften en om concurrentievoordeel te behouden.

ITIL®4-certificering

Het behalen van een ITIL®4-certificaat is een waardevolle stap voor IT-professionals die hun kennis en vaardigheden op het gebied van IT-servicebeheer willen vergroten. De ITIL®4-certificering biedt erkenning van jouw expertise en laat zien dat je bekend bent met de best practices en principes van ITIL®4. Er zijn verschillende niveaus van ITIL®4-certificering die je kunt behalen, elk met zijn eigen focus en diepgang.

Hier zijn de belangrijkste niveaus:

 1. ITIL®4 Foundation. Dit is het eerste niveau van ITIL®4-certificering en biedt een algemeen begrip van de belangrijkste concepten en terminologieën van ITIL®4. Het Foundation-certificaat legt de basis voor verdere specialisatie binnen ITIL®4.
 2. ITIL®4 Specialist. Het Specialist-niveau richt zich op specifieke domeinen binnen ITIL®4, zoals het creëren, leveren en ondersteunen van waardestromen, het beheren van digitale producten en services, en het beheren van ITIL-praktijken voor operationeel succes.
 3. ITIL®4 Strategist. Dit niveau biedt inzicht in strategisch IT-servicebeheer en richt zich op het ontwikkelen en implementeren van ITIL-strategieën binnen een organisatie.
 4. ITIL®4 Leader. Het Leader-niveau richt zich op het leiden van ITIL-initiatieven en het bevorderen van een cultuur van continue verbetering. Het omvat vaardigheden zoals het beheren van veranderingen, het faciliteren van samenwerking en het inspireren van anderen.
 5. ITIL®4 Master. De ITIL®4 Master vertegenwoordigt het hoogste niveau van ITIL®4-certificering. Om de Master-titel te behalen, moet je aantonen dat je ITIL-kennis en -vaardigheden op expertniveau beheerst en succesvol complexe ITIL-projecten hebt uitgevoerd.

Het behalen van een ITIL®4-certificaat biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Erkenning van jouw vaardigheden. Een ITIL®4-certificaat toont aan dat je over de nodige kennis en vaardigheden beschikt om effectief IT-servicebeheer uit te voeren volgens de best practices van ITIL®4.
 • Loopbaanvoordeel. ITIL®4-certificering is zeer gewaardeerd in de IT-branche en kan je loopbaanvooruitzichten verbeteren. Het kan de deuren openen naar nieuwe carrièremogelijkheden en hogere functies.
 • Verbeterde prestaties. Door ITIL®4 te begrijpen en toe te passen, kun je de prestaties van IT-services in jouw organisatie verbeteren. Dit kan leiden tot efficiëntere processen, betere klanttevredenheid en hogere bedrijfsresultaten.
 • Wereldwijde standaard. ITIL®4 is een wereldwijd erkend framework en een ITIL®4-certificaat wordt internationaal erkend. Het stelt je in staat om jouw vaardigheden te valideren volgens een wereldwijde standaard.

ITIL®4 Foundation Cursus bij Management Explorers

Bij Management Explorers bieden we een uitgebreide ITIL®4 Foundation Cursus aan die jou de essentiële kennis en vaardigheden geeft om IT-servicebeheer volgens de ITIL®4 best practices te begrijpen en toe te passen. Deze cursus is ideaal voor zowel IT-professionals die nieuw zijn in het vakgebied als voor degenen die al bekend zijn met eerdere versies van ITIL en hun kennis willen updaten naar ITIL®4.

Een solide basis leggen

De ITIL®4 Foundation Cursus is ontworpen om een solide basis te leggen voor IT-servicebeheer. Het behandelt de belangrijkste concepten, principes en terminologie van ITIL®4, zodat je een goed begrip krijgt van de fundamentele aspecten van IT-servicebeheer. Je leert hoe ITIL®4 kan bijdragen aan het leveren van waarde aan klanten, het optimaliseren van processen en het verbeteren van bedrijfsresultaten.

Interactieve leerervaring

Onze ITIL®4 Foundation cursus bij Management Explorers biedt een interactieve leerervaring. Je krijgt toegang tot hoogwaardig cursusmateriaal, waaronder video’s, casestudies en praktische oefeningen. Onze ervaren instructeurs begeleiden je door het curriculum en staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en inzichten te delen. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan discussies en te leren van andere deelnemers.

Praktische toepassing

Tijdens de cursus leer je niet alleen de theoretische aspecten van ITIL®4, maar ook hoe je deze in de praktijk kunt toepassen. Je krijgt inzicht in de verschillende ITIL-praktijken en leert hoe je ze kunt gebruiken om IT-servicebeheer te verbeteren. Deze praktische benadering stelt je in staat om de opgedane kennis direct toe te passen in jouw eigen werkomgeving.

 

Succesvol afronden en certificering

Na het voltooien van de ITIL®4 Foundation Cursus bij Management Explorers ben je goed voorbereid op het officiële ITIL®4 Foundation examen. Dit examen test jouw begrip van de ITIL®4 concepten en terminologie. Bij het behalen van het examen ontvang je het officiële ITIL®4 Foundation certificaat, dat wereldwijd erkend wordt als een bewijs van jouw kennis en expertise op het gebied van IT-servicebeheer.

Contact

Heb je vragen over ITIL®4 of wil je je inschrijven voor de ITIL®4 Foundation Cursus bij Management Explorers? We staan klaar om je te helpen! Je kunt altijd contact met ons opnemen, ons team van experts staat klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast kun je ook een offerte aanvragen voor meer informatie over de cursus en de bijbehorende kosten. We kijken ernaar uit om van je te horen en je verder te ondersteunen bij jouw ITIL®4 journey!

X
X