Aantrekkelijk geprijsd Makkelijk toepasbaar Hoge kwaliteit ervaren trainers

Agile pesto

Agile Pesto 2

Agile pesto

Pesto is een heerlijk veelzijdig gerecht dat je op allerlei manieren kunt gebruiken. Een jaar of tien geleden ontdekte de Allerhande (het gratis blad van Albert Heijn) het gerecht en dat was het begin van wat mijn vrouw en ik ‘Pestoficeren’ noemden: het verwerken van Pesto in allerlei soorten voedsel. Pesto in de ham, Pesto in de kaas, Pesto in de filet Americain, in rollade, over Carpaccio, op je ei en weet ik waar nog meer. Kortom, het werd Pesto overkill.

Agile is doorgebroken na een uitstekend gevoerde promotie. Het Agile gedachtengoed is zorgvuldig uitgewerkt en heeft voor mij grote betekenis. De kracht van Agile is in mijn ogen de eenvoud. Vier statements, twaalf onderliggende gedachten. Meer niet. Geniaal en briljant bedacht en bijzonder krachtig en vooral veelzijdig middel. Net als Pesto overigens. Maar nu worden we bedolven onder allerlei Agile toepassingen. Vaak slaat het nergens op en wordt het gebruikt door gelukszoekers die een graantje mee proberen te pikken. Agile management, Agile organisaties, een Agile CEO, Agile vergaderen, Agile communiceren… Ga zo maar door.

Ik ben vurig voorstander van de Agile werkwijze en ik zie de toegevoegde waarde ervan. Ik onderschrijf de vier beginselen van het gedachtengoed volledig! Daar waar raamwerken als ITIL® en Prince door hun hoeven gaan vanwege de zwaarte van de processen en hun interactie, is Agile een verademing. Daar waar bij velen de moed in de schoenen zinkt als ze de complexiteit van ISO of IPMA zien, zal de Agile wekwijze direct energie geven.

Maar laten we niet overdrijven. En vooral niet Agiliseren of Scrumificeren… Agile is niet heilig. Het werkt niet voor alles. Voor het schrijven van eenvoudige software is het prima, maar houd de stabiliteit in de gaten en zorg ervoor dat het compatibel is met andere software. Voor het programmeren van een zelfstandige App is het misschien wel perfect, maar ja, zie die App nu nog maar eens op de markt te brengen. Heb je een wereld app, krijg je hem niet op de markt… Het businessplan van Prince2 is dan zo gek nog niet.

ITIL®, Prince of ISO zijn gedegen raamwerken en de complexiteit valt best mee als je je erin verdiept. Sterker nog, dan zie je ook de kracht ervan. Daar kom ik een volgende keer op terug. Nu eerste een bordje heerlijke pasta met Pesto eten. De lente komt er weer aan! Lekker Agile…

X
X